De gemeente Stichtse Vecht heeft onderzocht in hoeverre het gemeentelijke beleid werkt in gevallen waar bijvoorbeeld sprake is van schuld, verslaving, beperking of problemen met kinderen. Uit de tussenevaluatie van Sociaal Domein blijkt dat gemeente Stichtse Vecht op koers is met haar beleid, maar dat er op sommige punten nog verbetering in zit. Dat meldt de gemeente Stichtse Vecht.
De gemeente kreeg bij het onderzoek input van de Wmo-raad Sociaal Domein, UW Ouderplatform en de seniorenraad. De belangrijkste punten uit de evaluatie zijn: een verbetering van het integraal werken en extra aandacht voor voorliggende en voor een ieder toegankelijke voorzieningen. Die verbeterpunten van de Wmo-raad Sociaal Domein, UW Ouderplatform en de seniorenraad zijn grotendeels verwerkt in de aanbevelingen. Ook de aanbevelingen van de gemeenteraad (Rekenkamerrapport sociaal domein) zijn verwerkt in de tussenrapportage.
De gemeente moet hulp bieden aan inwoners die voor zorg niet kunnen terugvallen op buren, familie of vrienden. Dat vindt wethouder Jacqueline Koops, die het sociaal domein in haar portefeuille heeft. De afgelopen anderhalf jaar is er al veel werk verzet om de inwoners de zorg en ondersteuning te geven die zij nodig hebben. Toch is er ook nog veel werk te verzetten. Zo kan de aanpassing van de huishoudelijke hulp volgens Koops nog veel beter. Bij de verbetering van het integraal werken, zoals in de evaluatie vermeld staat, moet niet gekeken worden naar één soort zorg, maar naar de hele situatie van de inwoner. Voor de volgende beleidsperiode wordt daarom één integraal plan gemaakt.
Sinds januari 2015 zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor jeugdhulp, zorg, ondersteuning en participatie (o.a. werk en inkomen). Na anderhalf jaar heeft gemeente Stichtse Vecht tussentijds geëvalueerd of de plannen goed zijn uitgevoerd. De bespreking van de tussenevaluatie is voor belangstellenden bij te wonen. Wanneer die plaatsvindt, is te vinden op de site van de gemeente.
Door: Redactie Nationale Zorggids