Op donderdag 30 juni wordt er op het Surinameplein in stadsdeel West herdacht dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën. Er is op het Surinameplein zowel een algemene herdenking als een herdenking speciaal voor kinderen.
De kinderherdenking wordt tussen 11.00 en 14.00 uur rondom het monument op het Surinameplein gehouden. Deelnemers zijn leerlingen van enkele basisscholen uit West, die onder andere gedichten voorgedragen.
Verhalen levend te houden
Portefeuillehouder Fenna Ulichki houdt tijdens de kinderherdenking een toespraak: ‘Het is noodzakelijk dat wij onze kinderen meegeven dat we het slavernijverleden van Nederland niet mogen vergeten en dat wij een gedeelde geschiedenis hebben. Het is daarom een verantwoordelijkheid van de Nederlandse samenleving om de verhalen uit die tijd levend te houden.’ Om 12.00 uur zijn alle aanwezigen een minuut stil uit respect.
Avondherdenking
Van 17.30 tot 21.00 uur vindt de jaarlijkse avondherdenking plaats rondom het monument. Op het plein is er een optreden met Sambura-drums (trommels) aan het begin van de avond en vlak voor het vlaggenritueel en voor de plechtigheid. Gedichten en verhalen worden er verteld. Gastsprekers komen iets vertellen over de huidige stand van zaken en de lotsverbodenheid van de drie landen die tot het voormalig koninkrijk behoorden. Verder zijn er optredens: een koor brengt enkele psalmen ten gehore. Bij het monument worden kransen en bloemen gelegd. Op de rotonde worden drie vlaggen gehesen en gestreken met om 20.00 uur twee minuten stilte.