In Amsterdam hebben 25.000 kinderen overgewicht, dat is een op de vijf. Daarvan lijden 2.300 kinderen aan morbide obesitas. Dat betekent dat zij letterlijk ziek worden van het ernstige overgewicht. Om deze kinderen te begeleiden naar een gezonder leven starten zorgverzekeraar Zilveren Kruis en gemeente Amsterdam samen een proef. Deze proef is uniek in Nederland.
De komende drie jaar betaalt Zilveren Kruis de kosten van het zorgtraject voor ruim 9.000 Amsterdamse kinderen met obesitas of morbide obesitas (graad 1, 2 en 3). In 2016 komen de 2.300 zwaarste kinderen, degenen met morbide obesitas, als eerst in een zorgtraject. In 2017 volgen de kinderen met obesitas.
Aanpak gezond gewicht
Zilveren Kruis en Amsterdam hebben hetzelfde belang: dat Amsterdamse kinderen gezond opgroeien. Overgewicht of obesitas kunnen ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Om deze kinderen te begeleiden naar een gezonder leven hebben de gemeente, Zilveren Kruis en andere betrokken professionals al in 2013 afgesproken om met een ‘centrale zorgverlener’ te gaan werken. Een contactpersoon voor kind, gezin en professionals.
Maatwerk
Elk kind dat te zwaar is, zit in een andere situatie. Naast de medische risico’s die obesitas met zich mee brengt, is het belangrijk om ook naar de omgeving van kinderen te kijken. In het zorgtraject dat de kinderen in gaan speelt de speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige van het Ouder- en Kindteam een belangrijke rol. De verpleegkundige houdt gedurende het hele zorgtraject het kind in de gaten en overlegt met het gezin welke zorg daarbij het beste past.
Zilveren Kruis financiert komende drie jaar
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft toestemming gegeven om deze coördinatie voor drie jaar te financieren. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunt de proef. Met deze proef versterkt de gemeente de aanpak van gezond gewicht.
zie pagina ''Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht”