Normal_img_0188

Het college van B en W heeft besloten om twee nieuwe locaties in te richten als noodopvanglocaties voor asielzoekers: Schipluidenlaan 12 (Nieuw-West) en het voormalig woonzorgcentrum Groenhof aan de Marnixstraat (Centrum). Op deze locaties kunnen 350 tot 400 mensen worden opgevangen. Een deel van de asielzoekers die nu verblijven in twee kantoren in Zuidoost verhuist naar deze locaties.

Update 5 januari, 16.00 uur
Op 5 januari zijn er 116 mensen verhuisd van de locatie aan de Flierbosdreef naar de locatie aan de Marnixstraat. Hiermee is overgang van grotere naar kleinere locaties in de stad voltooid. De gemeente heeft nu vier noodopvanglocaties in gebruik: de Havenstraat in Zuid (ongeveer 200 mensen), de Flierbosdreef in Zuidoost (350 mensen), de Schipluidenlaan in Nieuw-West (375 mensen) en de Marnixstraat in Centrum (375 mensen). In totaal vangt de gemeente ongeveer 1300 asielzoekers op. Deze mensen zijn in afwachting van hun asielprocedure.
 
Asielzoekers verhuizen naar Schipluidenlaan
Op dinsdag 15 december zijn ongeveer 375 asielzoekers uit de noodopvanglocaties aan de Flierbosdreef en de Haaksbergweg in Stadsdeel Zuidoost naar de nieuwe noodopvanglocatie aan de Schipluidenlaan in Stadsdeel Nieuw-West gegaan. In de nieuwe locatie slapen de asielzoekers in stapelbedden in plaats van op veldbedden. Bovendien zijn de douches binnen. Omdat de noodopvang langer gaat duren dan vooraf verwacht, heeft de gemeente naar locaties gezocht die geschikter zijn voor een verblijf van enkele maanden. Naar verwachting vindt de verhuizing naar de nieuwe opvanglocatie in de Marnixstraat in Stadsdeel Centrum volgende week plaats. Dan wordt het kantoor aan de Haaksbergweg gesloten als noodopvanglocatie. In de locatie aan de Flierbosdreef blijven minder mensen over, die meer ruimte en privacy krijgen. De vierde noodopvanglocatie is het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat.
 
Oorspronkelijk bericht
Door de grote toestroom van asielzoekers biedt de gemeente op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sinds 16 september tijdelijke noodopvang aan asielzoekers. In eerste instantie zou dit voor enkele weken zijn. Nu blijkt dat het COA voorlopig geen plaats heeft in de asielzoekerscentra, gaat de opvang van asielzoekers in Amsterdam naar een nieuwe fase: kleinere locaties verspreid over de stad, geschikter voor een langer verblijf. Amsterdam vangt ongeveer 1.250 asielzoekers op (in totaal zijn er 1.500 plekken). In eerste instantie gebeurde dat in twee sporthallen in Nieuw-West en Oost. Op dit moment verblijven de asielzoekers in twee kantoorgebouwen in Zuidoost en in het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat.
 
Herschikking van 1.250 tot 1.500 plekken
Het gaat in deze fase om een verhuizing van asielzoekers die al in Amsterdam verblijven. De nieuwe locaties zijn opnieuw tijdelijk. De verhuizing vindt vóór de kerst of in het begin van het nieuwe jaar plaats. The Sharing Tower aan de Haaksbergweg sluit begin 2016. De locatie aan de Flierbosdreef in Zuidoost wordt beter ingericht voor een langer verblijf met minder tijdelijke bewoners. Het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat in Zuid blijft voorlopig bestaan als tijdelijke noodopvanglocatie. De gemeente zoekt nog naar een extra locatie, zodat het maximaal aantal plekken 1.500 blijft.
 
Verdere procedure asielzoekers
De mensen die Amsterdam nu tijdelijk opvangt, komen met name uit Syrië, maar ook uit landen als Eritrea, Afghanistan en Irak. Alle asielzoekers in de noodopvang zijn geregistreerd en geïdentificeerd. De asielzoekers verblijven hier in afwachting van de start van hun asielprocedure. Naar schatting van de IND duurt het vanaf het moment van aankomst in Nederland bijna een halfjaar tot de asielaanvraag in behandeling kan worden genomen. Dan wordt bepaald of asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen.
 
Activiteiten en vrijwilligerswerk
Het college vindt het belangrijk dat er voldoende voorzieningen en activiteiten zijn in de noodopvang. Nu de opvang langer duurt dan verwacht, gaan alle asielzoekerskinderen in de noodopvang op korte termijn naar school of krijgen een pedagogisch aanbod. Op alle noodopvanglocaties wordt momenteel door vrijwilligers taallessen gegeven. Al sinds het begin zetten veel Amsterdammers zich in voor de asielzoekers. Daarnaast zijn er bedrijven en organisaties die de asielzoekers uitjes en goederen hebben aangeboden. Het college heeft grote waardering voor de inzet van zoveel Amsterdammers, organisaties en ondernemers in de stad.