Gehoorschade door te harde muziek komt steeds vaker voor. Met name bij jongeren. Uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat jongeren echt wel weten dat gehoorbescherming nodig is (76 procent). En dat áls je gehoorschade oploopt er meestal niets aan te doen is (76 procent). Toch lijken jongeren niet gevoelig voor de risico's. 72 procent gebruikt namelijk helemaal nooit gehoorbescherming tijdens het uitgaan. Dit meldt Zilveren Kruis.
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft tijdens Amsterdam Dance Event bezoekers geconfronteerd met een gesimuleerde piep om hen bewust te maken van de risico's van gehoorschade.
57 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan wel eens last van een piep in het oor te hebben gehad nadat ze uit waren geweest. Maar liefst één op de drie jongeren (30 procent) is wel eens bang geweest gehoorschade te hebben opgelopen. Toch is er maar 5 procent die wat met dit vermoeden doet en standaard gehoorbescherming draagt tijdens het uitgaan. De jongeren vinden dat ze zelf prima in staat zijn in te schatten wanneer muziek te hard is voor hun oren (69 procent).
Zilveren Kruis heeft de proef op de som genomen en jongeren een piep in de oren laten ervaren. Wat ze niet wisten, is dat de piep slechts een simulatie was van echte oorsuizen. Tijdens Amsterdam Dance Event heeft een taxi-chauffeur met een verborgen camera de reacties van jongeren vastgelegd die denken last te hebben van een vervelende piep in hun oren, na een bezoek aan een van de vele feestjes tijdens ADE.
© Nationale Zorggids