Verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam Buitenveldert kreeg gisteren de Roze Loper uitgereikt. Het verpleeghuis onderging een tolerantiescan en scoorde positief op sociale acceptatie van seksuele diversiteit bij cliënten en medewerkers. Het initiatief om een audit voor het keurmerk Roze Loper te doen, kwam van leerling-verzorgende Arjan Croonen (42). Dit meldt Amstelring Groep.
Het keurmerk De Roze Loper geeft aan dat tolerantie, respect en openheid voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) een vanzelfsprekendheid is. Vreugdehof, een woonzorgcentrum in Amsterdam Buitenveldert doorliep de tolerantiescan en scoorde positief op acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Cliënten en medewerkers voelen zich gezien en veilig in hun genderidentiteit. De Roze Loper werd gisteren door Eric van der Burg, fractievoorzitter VVD Amsterdam, uitgereikt aan Vreugdehof.
Een verbaasde leerling-verzorgende
Tien maanden geleden begon Arjan Croonen als leerling-verzorgende bij Vreugdehof. Hij koos bewust voor dit verpleeghuis: “Nadat ik op de Facebookpagina van Vreugdehof foto’s voorbij zag komen van Dolly Bellefleur die er een optreden gaf, was voor mij de keus snel duidelijk. Ja, dacht ik, in dit verdraagzame huis wil ik mijn opleiding tot verzorgende IG gaan volgen.” Toen Arjan een tijdje in het Vreugdehof werkte, verbaasde hij zich erover dat ‘zijn’ verpleeghuis nog geen Roze Loper had. Hij kwam in actie en riep collega’s bij elkaar. Samen startten ze een werkgroep om de tolerantiescan van de Roze Loper voor te bereiden.
Niet ‘terug in de kast’
Om er voor te zorgen dat ook LHBTI zich thuis en veilig kunnen voelen in een zorg- en welzijnsinstelling, is de Roze Loper ontwikkeld. Tolerantie, respect en openheid gelden daarbij als vaste waarden. Annelies den Dulk, geestelijk verzorger van Vreugdehof: “Homoseksuele ouderen zijn nog altijd beducht voor negatieve reacties ten aanzien van homoseksualiteit. Sommige ouderen ‘gaan terug in de kast’ wanneer zij in een verpleeghuis verblijven.”
Door: Redactie Nationale Zorggids