Steeds meer scholen in Groene Hart geven reanimatielessen

Het aantal middelbare scholen in het Groene Hart dat reanimatielessen geeft op school, stijgt sterk. Tieners komen op veel plekken in de samenleving en kunnen daarom volgens de Hartstichting het verschil maken in het geval van nood. Dit meldt het AD.

Leerlingen krijgen naast de reguliere vakken, steeds vaker een reanimatieles voorgeschoteld. Deze lessen bestaan al op scholen in Gouda, Alphan, Woerden en De Ronde Venen. Gemiddeld volgen zo’n honderdvijftig leerlingen per school de lessen. De christelijke scholengemeenschap Willem de Zwijger begint dit jaar ook met reanimatielessen, voor alle tweehonderd derdeklassers. “Op verzoek van leerlingen die bhv’ers hadden zien trainen en opmerkten dat docenten nu konden reanimeren en zij niet”, vertelt Wilhelm Krajenbrink, die directeur beheer is. “Een goed idee, want de identiteit van onze school is dat je er voor anderen moet zijn. Bovendien willen we kinderen bekwaam maken voor het leven. Daar hoort reanimeren ook bij.”

Volgens de Hartstichting is de vaardigheid ook makkelijk aan te leren op jonge leeftijd. “Dat is ook belangrijk, want iedere week krijgen ongeveer driehonderd mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis,” vertelt woordvoerder Sanne Stadler. “Omdat dit in de meeste gevallen in en rond het huis gebeurt, zijn jongeren die kunnen reanimeren heel waardevol. Zij komen op veel plekken, zoals thuis, op school, bij sportverenigingen en in winkelcentra. Door ze op jonge leeftijd leren reanimeren, zijn ze de burgerhulpverleners van de toekomst.”

De middelbare school in Schoonhoven werkt voor de reanimatielessen samen met de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. “Uit kostenbesparing kiezen veel scholen ervoor om eigen docenten op te leiden tot reanimatie-instructeur. “Idealiter krijgen alle leerlingen jaarlijks een herhalingscursus, maar ook dankzij de inzet van apps kunnen ze hun kennis op peil houden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids