Normal_kind_peuter

Eind 2014 heeft zich in de gemeente Amsterdam een ernstige calamiteit voorgedaan waarbij een kind is overleden. De burgemeester van Amsterdam heeft de samenwerkende jeugdinspecties gevraagd om onderzoek te doen naar de wijze waarop voorafgaand aan deze calamiteit betrokken partijen met elkaar zorg en ondersteuning aan het gezin hebben geboden en wat dit betekende voor de veiligheid van de kinderen. De samenwerkende jeugdinspecties hebben onderzoek gedaan. Dit meldt de IJZ. 

Doel van het onderzoek was om na te gaan op welke wijze knelpunten in de -gezamenlijke- zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in Amsterdam kunnen worden weggenomen.
 
Om de gevonden knelpunten uit het onderzoek goed op pakken is de inzet van gemeente en betrokken partijen in het brede sociale domein nodig. Zo is het duiden van de problematiek van ouders als veiligheidsrisico voor kinderen niet alleen de taak en verantwoordelijkheid van partijen die rechtstreeks betrokken zijn bij de kinderen, maar ook van partijen die zich (voornamelijk) richten op de problematiek van de ouders. Bij verdere hulpverlening na een crisissituatie dient sprake te zijn van één plan en één regisseur, waarbij afstemming plaatsvindt tussen de betrokken partijen. Bij die hulpverlening is er één professional verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen en is duidelijk welke rol de andere partijen hierin spelen.
 
De samenwerkende jeugdinspecties verwachten van de gemeente Amsterdam en de betrokken instellingen en professionals dat zij deze verbeteringen in gang zetten om de gevonden knelpunten weg te nemen en de veiligheid van kinderen beter te borgen. De gemeente heeft samen met de betrokken partners een verbetertraject ingezet dat de samenwerkende jeugdinspecties het komende jaar zullen blijven volgen. Ook voor andere gemeenten biedt deze rapportage aanknopingspunten om de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in de gemeente te verbeteren.
 

© Nationale Zorggids