Het aantal inwoners van De Ronde Venen dat aan sport doet is nog nooit zo hoog geweest. 85 procent van hen is regelmatig met een sport bezig. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met 2010 en bijna 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat meldt de gemeente De Ronde Venen.
Die conclusie kan getrokken worden uit het onderzoek naar sportdeelname dat in 2016 is uitgevoerd. In totaal hebben ruim 1200 inwoners van De Ronde Venen (in de leeftijd van 6 tot en met 70 jaar) aan het onderzoek meegewerkt en een vragenlijst ingevuld. De resultaten zijn waar mogelijk vergeleken met eenzelfde onderzoek dat in 2010 is gehouden.
Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de inwoners van de gemeente regelmatig sport. In vergelijking met 2010 is de sportdeelname toegenomen (een stijging van 76 procent naar 85 procent). De sportfrequentie is juist afgenomen, van 104 naar 98 keer sporten per jaar. De meest beoefende sporten zijn fitness conditie (15 procent), veldvoetbal (11 procent) en hardlopen/joggen/trimmen (11 procent).
Wethouder Alberta Schuurs (Sport) vindt dat de gemeente trots mag zijn op de cijfers. Zij zegt dat de sportdeelname nog nooit zo hoog is geweest. De gemeente doet er veel aan om zoveel mogelijk inwoners te laten sporten en bewegen. Daarvoor zijn er verschillende projecten, zoals Kies Je Sport, Trainers Op School en Fit4Kids voor de jeugd en Oktober Actief voor senioren. Voor kwetsbare doelgroepen, zoals minima, is er de Stichting Jongeren Actief. Ook is er een consulent aangepast sporten actief in de gemeente voor mensen met een beperking. Op basis van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat deze projecten en activiteiten goed werken. Volgens Schuurs hebben veel inwoners van de gemeente veel voordeel van regelmatig sporten.
70 procent van de inwoners beoordeelt de sportmogelijkheden in de openbare ruimte voldoende tot goed. Ruim 60 procent voelt zich op en rondom de sportaccommodaties (zeer) veilig. Van de inwoners die aangeven minder dan één keer per maand te sporten geeft 74 procent aan in het verleden wel vaker gesport te hebben. De meest genoemde redenen om niet te sporten zijn: geen tijd (39 procent), gezondheidsproblemen (32 procent), geen interesse (27 procent) en te duur (25 procent).
Door: Redactie Nationale Zorggids