Betere zorg en minder complicaties voor mensen die een acute dwarslaesie oplopen, dat is het doel van de aangescherpte samenwerking tussen de afdelingen revalidatie van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. In het bijzijn van de Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON) en beide Raden van Bestuur gaven de betrokken afdelingen op 4 december het startsein voor deze nieuwe Nijmeegse samenwerking.
Zorgverleners van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben in nauwe samenwerking hun behandelingen voor patiënten met een acute dwarslaesie op elkaar aangesloten. Inmiddels werken beide zorginstellingen op dit vlak volgens dezelfde multidisciplinaire protocollen. De revalidatie in de Sint Maartenskliniek sluit nu naadloos aan op de behandeling die in het Radboudumc is ingezet. Ook kunnen patiënten meteen terecht voor opname in het revalidatiecentrum, zodat ze sneller kunnen revalideren. Er wordt dan ook niet doorverwezen, maar doorbehandeld. Daarnaast is in het Radboudumc een vast team van behandelaren geformeerd die zijn opgeleid voor dwarslaesiezorg. Omdat de Sint Maartenskliniek ook met een dergelijk ‘dedicated team’ werkt, kunnen de patiënten met een acute dwarslaesie in Nijmegen altijd rekenen op de best mogelijke zorg.
Voor mensen met een acute dwarslaesie is het van groot belang dat ze binnen 24 uur geopereerd worden om het ruggenmerg vrij te maken van beknelling in het ruggenmergkanaal. Daarmee wordt de kans op herstel van verlamming vergroot (18,8 procent bij een operatie binnen 24 uur tegen 8,8 procent na 24 uur). Door het aanscherpen van de samenwerking is het nu zelfs mogelijk dat patiënten 24/7 geopereerd kunnen worden. Door de snelle operatie kunnen patiënten eerder starten met revalidatie en is de periode in bed korter. Hierdoor is er minder kans op doorligwonden en zijn er minder longcomplicaties. Door een sneller begin van de revalidatie kunnen patiënten eerder en in een betere conditie over naar een revalidatiecentrum.
Dwarslaesiezorg Radboudumc en Sint Maartenskliniek
Het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek verrichten intensief wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de acute dwarslaesiezorg. Ze zijn aangesloten bij 2 Europese onderzoeknetwerken SCI POEM van de AOSpine en de Multicenter Study for Spinal Cord Injury (EMSCI). Deze Europese netwerken omvatten een samenwerkingsverband van 39 Europese dwarslaesiecentra die zich richten op dwarslaesiezorg verbetering.