Normal_fitness_ouderen_beweging

Allochtone ouderen in Amsterdam blijken vaak ongezonder te leven dan hun autochtone leeftijdsgenoten. De helft van de Turkse ouderen in Amsterdam kampt bijvoorbeeld met overgewicht. Volgens de GGD moeten deze senioren meer bewegen. Dat meldt Parool.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat er een onderscheid is tussen de manieren waarop de verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam vergrijzen. Waar de helft van de Turkse ouderen kampt met overgewicht, is dat bij de autochtone ouderen slechts 18 procent. Onder de Marokkaanse ouderen heeft 15 procent overgewicht. Maar de Marokkaanse ouderen hebben aan de andere kant vaker suikerziekte dan de Nederlandse of Turkse senioren.

Omdat het aantal oudere migranten in Amsterdam sterk groeit, richt stichting Goldensports zich hier specifiek op. De stichting stimuleert ouderen om meer te bewegen. “Ouderen die bewegen worden meestal op een gezonde manier oud. Ze blijven langer zelfredzaam. En sporten met anderen heeft ook een sociale functie”, zegt oprichter Leonie Everts. Ze richten zich op bepaalde wijken waar veel allochtone ouderen wonen. Op dit moment zijn er ongeveer tweehonderd ouderen die gebruikmaken van de trainingen van de stichting, hier zit een enkele oudere migrant tussen. Om nog meer allochtone senioren in beweging te krijgen, richt het zich ook op andere stadsdelen.

Ook Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) geeft sportlessen aan ouderen. Het geeft onder andere gym-, zwem-, en volksdanslessen. De organisatie telt momenteel ruim vierduizend ouderen. MBvO richt zich ook op de oudere migranten, maar merkt dat ze een andere mentaliteit hebben dan de Nederlandse ouderen Ze haken bijvoorbeeld sneller af bij sportlessen. Volgens MBvO-coördinator Marianne van Engelen is dat cultuurbepaald. Nederlanders zijn er meer mee opgegroeid, dus kunnen het makkelijker doorzetten. Ook ondersteunen veel allochtone ouderen hun families door op de kleinkinderen te passen, waardoor ze minder tijd hebben voor andere activiteiten. 

©Nationale Zorggids