Normal_fnv

FNV begint op drie plekken in Amsterdam met een wekelijks FNV Zorgactiepunt waar alle bewoners van Amsterdam en medewerkers uit de zorg met hun klachten, bezwaren en ideeën over de zorg in Amsterdam terecht kunnen. Dit meldt FNV.

Via deze FNV Zorgactiepunten worden bewijzen verzameld over de uitvoering van de Wmo. Maureen van der Pligt, FNV: “Hiermee gaan we het beleid aan de kaak stellen en de gemeente manen tot een bijstelling.” De FNV roept iedere Amsterdammer die is gekort op de huishoudelijke verzorging of andere Wmo-zaken op om langs te komen bij één van de actiepunten om hun verhaal te doen. Dat helpt de FNV met juridisch bezwaar maken tegen het korten op onder meer de huishoudelijke zorg.

De gemeente Amsterdam bezuinigt op dit moment fors op de huishoudelijke zorg en de begeleiding. Amsterdammers worden gekort op het aantal uren huishoudelijke zorg zonder een goed onderzoek of een degelijke motivatie. Amsterdam werkt met een zogeheten ”bulkafspraak” voor de huishoudelijke zorg. Van der Pligt: “In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor een goede zorgverlening voor alle Amsterdammers, wordt de verantwoordelijkheid over de schutting gegooid bij de zorgaanbieders. De zorgaanbieders, soms commerciële bedrijven met een winstoogmerk, gaan in Amsterdam nu over de vraag hoeveel zorg iemand krijgt. Hiermee wordt de Wmo wet 2015 volledig miskend. Dit leidt tot schrijnende situaties.”

Deze schrijnende situaties worden vervolgens niet als verantwoordelijkheid van de gemeente geaccepteerd, omdat het college verwijst naar de zorgaanbieder. De zorgaanbieder zal weer verwijzen naar de gemeente en de cliënt wordt van het kastje naar de muur gestuurd. In november heeft de FNV hier al actie tegen gevoerd en de gemeente gewaarschuwd als het beleid niet zou worden aangepast.

Dankzij de acties van zorgmedewerkers heeft de FNV in december goede afspraken voor zorg kunnen maken met het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Zo komt er onder andere 210 miljoen euro extra voor verpleeghuizen en komt er eindelijk een bezettingsnorm voor verzorgings- en verpleeghuizen. Er komt een einde aan de race naar beneden in de thuiszorg wat betreft de prijs en arbeidsvoorwaarden en er komt structureel 300 miljoen euro bij voor de thuiszorg. De FNV wil dat dit geld ook echt naar de zorg gaat en dat de afspraken worden nageleefd. 

©Nationale Zorggids