Logo_amsterdamlogo

Na acht jaar komt er een einde aan het werken met onze Wmo-ambassadeurs om specifieke doelgroepen hun stem te laten horen over de Wmo. De gemeente Amsterdam zet de subsidie voor ons project per 1 januari a.s. stop. In 2016 zal een aantal van de huidige ambassadeurs blijven werken aan een betere belangenbehartiging voor cliënten met een licht verstandelijke beperking. De ambassadeurs Paul, Jeffrey, Perez, Tamara, Mireille, Ria, Mourad en Eddy hebben laten zien dat zelfbewuste, ervaringsdeskundige belangenbehartigers het verschil kunnen maken.

Intermediairs tussen doelgroep en beleidsmakers
Acht jaar geleden startte het project om mensen met een GGz-achtergrond, dak- of thuislozen en mensen met een licht verstandelijke beperking als schakel te laten functioneren tussen de verschillende doelgroepen en beleidsmakers. De Wmo-ambassadeurs ondersteunden ook andere cliënten met hun kennis over regel- en wetgeving, voorzieningen en rechten.
In een latere fase zijn aan het team van acht ervaringsdeskundige belangenbehartigers - werkend vanuit Cliëntenbelang Amsterdam - zijn ambassadeurs vanuit de Belangenvereniging voor Drugsgebruikers MDHG en Daklozenvakbond toegevoegd.
 
Effectieve methode
Het werken met ambassadeurs is effectief gebleken bij de tijdelijke ondersteuning van specifieke doelgroepen om hun belangenbehartiging vorm te geven en te verbeteren. Met name de GGz-doelgroep heeft stappen gezet in het agenderen van zijn belangen bij de gemeente. Mede dankzij de inzet van voormalig Wmo-ambassadeurs Astrid Philips en Henrike Kowalk. Beide werken inmiddels als ervaringsdeskundigen op de Hogeschool van Amsterdam.